Affärsmöjligheter och finansiella utsikter

Indikatorn för affärsmöjligheter återhämtar sig något efter den måttliga nedgången i höstas, men värdet är fortfarande under genomsnittet sedan 2013 och kan ses som i stort oförändrat de senaste 1,5 åren. Förändringen beror främst på att fler företag har bytt bedömningen om framtidsutsikter från genomsnittlig till gynnsam.

Spridningen i svarsalternativen indikerar att förutsättningarna ser olika ut i olika branscher. För konsumentbranscherna är spridningen mellan svaren större i vårens undersökning där 57 (tidigare 39) procent ser läget som ogynnsamt och 29 procent (17) gynnsamt. Konsumentbranschen är tillsammans med företagstjänster den delbransch med högst andel åt det negativa hållet. För tillverkningsindustrin är andelen svar där läget tecknas som genomsnittligt högst och resten av fördelningen hittas på den positiva sidan.

Även inom bygg har läget förbättrats tydligt även om spridningen fortsatt är stor. Andelen som ser utsikterna som ogynnsamma (43 procent) är lika stor som de som ser läget som genomsnittligt (43 procent).

De finansiella utsikterna fortsätter ned jämfört med för 3 månader sedan, med en kombination av att färre ser läget som optimistiskt, och att fler ser läget som mindre optimistiskt. Men andelarna (22 procent) är desamma för både mer och mindre optimistiskt, samtidigt som fler (från 50 till 54 procent) bedömer läget som oförändrat. I likhet med frågan om affärsmöjligheter är det konsumentföretagen och tjänsteföretag som står för högst andel med mindre optimistiskt svar.