Strategiska möjligheter
Likt föregående undersökning anger störst andel företag att eventuell överskottslikviditet kommer att investeras i Sverige. Synen på hur volymen av företagsköp och -försäljningar kommer att utvecklas varierar beroende på bransch och bolagsstorlek. En tydlig skillnad från i höstas är att nettobalansen för småbolag ökat med 40 procentenheter, vilket signalerar en stark tro på ökade nivåer av bolagstransaktioner. Avseende nyckeltal visar vårens resultat att nettobalansen för ökad tillväxt påverkas av bolagsstorlek – mindre bolag upplever i regel mer försiktiga framtidsutsikter för intäktstillväxt. Småbolag är också mindre positiva till att rörelsemarginalen kommer att utvecklas positivt under det kommande året. Resultatet visar inte på någon hög nettobalans för ökat antal anställda under det kommande året.
Användning av överlikviditet
- Enligt 54 procent av finanscheferna är den mest populära strategin för hantering av överskottslikviditet investeringar inom Sverige. Jämfört med höstens undersökning, där investeringar i Sverige också var den främsta strategin, har andelen ökat med 14 procentenheter.
- Den näst mest valda strategin är att minska skuldsättningen, vilket prioriteras av 30 procent av finanscheferna. Inom fastighetssektorn är denna strategi särskilt utbredd, vald av 60 procent av respondenterna.
- Mindre vanliga strategier inkluderar investeringar utomlands och utdelningar till aktieägare/aktieåterköp, valda av 9 respektive 7 procent av respondenterna.
Företagsförvärv och försäljningar
- Det finns fortsatt en förväntan på tilltagande volymer av företagsförvärv och avyttringar de kommande 12 månaderna.
- De flesta branscher uppvisar positiva nettobalanser. Fastighetsbranschen uppvisar hög nettobalans på 80 procent. Teknologi, media och telekom är den enda branschen med en negativ nettobalans, som uppgår till 20 procent.
- Vid jämförelse av bolagsstorlek ser vi varierande tendenser. För småbolag är nettobalansen 40 procent, en ökning med 40 procentenheter.
- För medelstora bolag uppgår nettobalansen till 35 procent, vilket är en minskning med 15 procentenheter jämfört med höstens undersökning.
Nyckeltal
Intäkter
Nettobalansen för ökade intäkter under de kommande 12 månaderna uppgår till 47 procent, en minskning från höstens 62 procent. 63 procent förväntar sig att intäkterna kommer öka, medan 16 procent tror att intäkterna kommer minska det kommande året.
Inom kategorin övrigt samt fastighetsbranschen är synen på ökade intäkter mest positiv, där nettobalanserna uppgår till 82 procent respektive 80 procent. Inom teknologi, media och telekom är nettobalansen däremot noll – en betydande nedgång med 80 procentenheter jämfört med höstens undersökning.
Rörelsemarginal
47 procent av finanscheferna bedömer att rörelsemarginalen kommer att öka, en minskning med 2 procentenheter från hösten.
Nettobalansen uppgår till 32 procent, vilket är en ökning med 8 procentenheter jämfört med höstens undersökning. Branschen med högst nettobalans är energi, el och gruvor, där den uppgår till 86 procent. Branscherna med lägst nettobalans är offentlig sektor samt teknologi, media och telekom, där båda är lika med noll.
Kapitalutgifter
Av finanscheferna anser 39 procent att kapitalutgifterna kommer öka de kommande 12 månaderna, vilket innebär att andelen är oförändrad från höstens undersökning.
Nettobalansen uppgår till 25 procent, vilket är en ökning från föregående undersökning då motsvarande siffra var 18 procent och branschen där kapitalutgifterna förväntas öka som mest är offentlig sektor.
Anställda
Andelen finanschefer som tror att antalet anställda kommer öka uppgår till 29 procent – en ökning med 4 procentenheter jämfört med i höstas. 28 procent uppger att de tror antalet anställda kommer minska det kommande året, en minskning med 1 procentenhet sedan i höstas.
Nettobalansen för ökat antal anställda uppgår inom småbolag och medelstora bolag till -7 procent respektive -2 procent.